Produktfotografering åt Telia

Här har det inte hänt mycket på slutet, men ska göra ett försök att bli mer aktiv här.

Fältcom grundades här i Umeå, dem skapar system och appar för den uppkopplade staden, har varit en kund till mig under många år. Tidigare i höst köpte Telia upp Fältcom, och genom det behövde dem nya bilder på deras produkter som jag tidigare tagit åt Fältcom. Produktfotografering är något jag gör till och från åt olika företag, och något jag kommer fördjupa mig ännu mer genom egna projekt här under vintern.

Här kommer bilderna på deras hisstelefon DUO.

Nya drönarregler från 1 januari

Som vissa av er kanske läst eller hört så blir det nya drönarregler från 1 juli i år, och i korthet är det dessa regler som gäller:

Drönare som väger under 250 gram får flygas över utomstående personer som finns i området, men aldrig över folksamlingar. I följ mig-läget får de flygas högst 50 meter i sidled från fjärrpiloten.

Drönare som väger under 500 gram kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A1-drönarkort. De får inte flygas över folksamlingar och får inte flyga över utomstående personer som finns i området.

Drönare som väger under 2 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får flygas på ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Om fjärrpiloten har genomfört godkänd A2-utbildning med tillhörande praktik, får de flygas på ett avstånd på minst 50 meter i sidled från människor.

Drönare som väger under 25 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får enbart flygas med ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden.

Från transportstyrelsens hemsida

Kategori öppen A1/A3

Provet för kategori öppen A1/A3 består av 40 flervalsfrågor. Du behöver ha minst ha 75 procent rätt för att få ut ditt drönarkort. Frågorna på provet är fördelade över följande områden:

  • flygsäkerhet

  • luftrumsrestriktioner

  • luftfartsregleringar

  • begränsningar av människans prestationsförmåga

  • operativa förfaranden

  • allmän kunskap om drönare

  • skydd av personlig integritet och personuppgifter

  • försäkringar

  • luftfartsskydd.

Kategori öppen A2

Om du ska göra provet för kategori öppen A2 ska du genomföra samma teoriprov som för öppen kategorin A1/A3 samt ett teoretiskt tilläggsprov om 30 flervalsfrågor. Du behöver klara minst 75 procent på tilläggsprovet för att få ditt drönarkort.

Frågorna på tilläggsprovet är fördelade över följande områden:

  • meteorologi

  • genomförande av drönarflygningar

  • tekniska och operativa åtgärder för att kompensera riskerna på marken.

Läs mer här: Nya drönarregler från 1 juli

Min plan är att ta A1 och och förmodligen A2, så att jag kan flyga närmare än 150 meter från bebyggelse och människor, men det är fortfarande mycket som är oklart och exakt vad det kommer att kosta.


Så har ni funderat på att anlita en fotograf/filmare för ett drönarjobb, men inte tagit tag i saken än, rekommenderar jag att ni göra det innan 1 jul då det kommer vara betydligt krångligare och färre som kommer kunna utföra de jobben.

Kontakta mig för en offert, eller om det är något ni undrar över.

Här kan ni se lite jobb jag gjort, med bland annat kunder som SJ, HBB Hanseatic Break Bulk GmbH (Tyskland), Wallast, Nordier Property Advisors mfl :