Tvåälvsloppet, Vindeln - Granö

Här kommer lite utvalda bilder från tävlingen igår. Stort tack till TTGU som gav mig möjligheten att fotografera tävlingen, och fantastiskt bra gjort av alla löpare som tog sig runt den tuffa banan!

tvaalvsloppet-631.jpg

Tvåälvsloppet

Nu till helgen ska jag fotografera Tvåälsvloppet åt TTGU, löpartävling som går mellan Vindeln och Granö, vilket ska bli superkul! Fotograferade Vårdräparn åt dem i våras, vilket jag ser att jag missat lägga upp här på bloggen.

Hoppas dock på bättre väder än då, även om det blev bra bilder, så är det skönare att jobba i sol än 5 grader, regn och 15 s/m :-)

Från sommarens bilsemester

Som vanligt var planen att åka ned till Grebbestad på semestern och hälsa på våra kompisar där. Men i stället för att kör genom Sverige som vi brukar göra, så åkte vi genom Norge via Åre - Trondheim - Dombås - Trollstigen - Geirangerfjoden - Fjellhammar.

Det är så otroligt vackert i Norge, så här i efterhand så borde vi planerat in lite fler dagar då det blev mycket bilåkande och inte så mycket tid på respektive ställe. Vilket också gjorde att jag inte hade så mycket tid att fotografera som jag önskat, men lite bilder blev det alla fall.

Geirangerfjorden, Norge

Geirangerfjorden, Norge

Drönarjobb åt tyska HBB Hanseatic Break Bulk GmbH

För några veckor sen kontaktade tyska HBB Hanseatic Break Bulk GmbH mig och undrade om jag kunde fota och filma ett stort fartyg från Kina med delar till ett vindkraftverk i Holmsund, Umeå. Planen var att jag skulle fota och filma lördag-söndag, men en annan lossning drog ut på tiden så det blev söndag-måndag istället. Vilket var grymt tur för mig, för på lördagen var det 20 grader kallt, snö och blåst och som hade gjort det väldigt svårt att flyga drönaren i de förhållandena. Även om det var lika kallt på söndag och blåste, så var det sol och en fin dimma som jag senare fick höra kallas sjörök. Även om drönare klagade på att det blåste för mycket och jag skulle ta ned drönaren, vilket jag naturligtvis inte gjorde :-) , så gick flygningen bra och jag fick fantastiskt material från dagen.

Fick även möjlighet att filma och fota från fartyget vilket var en upplevelse i sig själv, fick bland annat träffa kapten, kinesisk lunch med personalen och besöka styrhytten. Dock var kineserna som jobbade på fartyget inte så bra på engelska, så det var lite svårt att veta var det var säkert att gå, ville inte vara i vägen och skada mig.

Satte även upp en GoPro-kamera med en powerbank vid styrhytten som fick stå över dagen, och halva natten (innan batteriet tog slut), och gjorde en timelaps över delar av lossningen.

Kunden ville redigera filmen själv så att det passade in i deras profil, så jag levererade film, timelaps och bilder som de sedan satte ihop till filmen som jag visar här nere.

hbb-48.jpg

Filmen som rederiet klippte ihop av mitt material.

Eventfotografering åt Centerpartiet

I fredags fotograferade jag bilder åt Centerpartiet på deras kommundagar med ca 600 dagar som hölls här i Umeå. Direkt efter Annie Lööfs tal som hon höll för medlemmarna så fick jag leverera bilder som skulle publiceras på Centerpartiets hemsida och sociala medier, för att direkt efter det ta mig upp till rummet där presskonferens hölls för att dokumentera den. Är inte helt van att leverera bilder så snabbt efter en fotografering, men det gick bra och här kan ni se lite bilder från dagen.

eventfotografering-centerparitet-32.jpg

Fotografering - Cura Nord

Precis före jul var jag och fotograferade bilder för superhärliga gänget på Cura Nord, som sitter på Bic Factory här i Umeå.

Så här skriver Cura Nord själv om sitt företag:
Cura Nord är ett Norrländskt konsultföretag med inriktning på socionomer och deras arbetsmarknad. Vi rekryterar socionomkonsulter och presenterar dem för lediga uppdrag inom socialtjänsten som matchar deras kompetens och önskemål. Tillsammans har vi alla förutsättningar att skapa långsiktig förändring och ett bättre liv för människor.

curanord-31-Edit.jpg


Nytt inköp - Mavic 2 Pro

Har sen tidigare en DJI Phantom 4 Pro, är riktigt nöjd med bild- och videokvaliteten på den. Men den är inte så smidig att ta med sig som man kunde önska. Men nu när DJI, släppte nya Mavic 2 Pro så fick jag en smidigare drönare med likvärdig bildkvalitet, vilket är grymt värdefullt då jag kan ta med den enkelt i ryggsäcken när jag åker skidor eller fjällvandrar.

mavic2pro-product_1.jpg


Specifikationer:

 • Hasselblad 1" CMOS Sensor med 20MP

 • 28 mm f/2,8 objektiv (motsvarande 35mm kamera)

 • 14 stegs dynamiskt omfång

 • 10-bit Dlog-M & HLG

 • Hopfällbar

 • 3-axlig bildstabilisering

 • 4K i 30fps 100mbps H.265

 • 1080p i 120fps

 • Sensorer för att undvika objekt finns fram, bak, sidorna, ovan och undertill

 • VPS (Visual Positioning System) för bättre kontroll vid flygning inomhus

 • Kan styras via dina handgester

 • 8GB internt minne

 • Ocusync 2.0

 • 31 minuters flygtid

Dock har jag inte hunnit flyga så mycket som jag hade önskat då, som ni säkert vet, fick ett till barn i början av året och tiden inte riktigt räcker till för allt. Men här kan ni se lite bilder och filmer jag tagit med min Phantom 4 Pro

Grebbestad på hösten

Nu är vi tillbaka från vår resa till Grebbestad, och vi haft det riktigt bra även om vi delvis varit sängliggande av sjukdom. Bodde på en supermysig gård nere i Enköping via AirBnb, som vi verkligen rekommenderar om ni är och reser i de krokarna.

Hade planerat in en del fotograferingar när jag var där nere, men pga av att jag blev sjuk så fick jag ställa in några av dem. Men jag hann alla fall med att fotografera härliga Sanna Wijk keramiker och hennes mysiga butik nere vid hamnen i Grebbestad, men de bilderna kommer i ett separat inlägg senare.

Hade även tänk fotografera bilder på Grebbestad nu under lågsäsong och ta några bilder från berget där jag tidigare tagit många bilder som tex den här

160718-grebbestad-242.jpg

Men det gick också bort pga av att jag var sängliggande. Men vi hann alla fall med en sväng till Tjurpannan naturreservat, även om jag inte hade så mycket tid där då familjen med Nils i barnvagnen stod och väntade när jag sprang runt med kameran, så fick jag med mig lite bilder från eftermiddagen.

Höstresa till Grebbestad

Vi brukar åka till Grebbestad nästan varje sommar, förutom att Maria har en barndomskompis som bor där, så är det en grymt mysig sommarort.

Här kan ni se lite bilder från i somras.

grebbestad-55.jpg

Men i år har vi även tänkt åka ned nu under hösten, ser fram emot att se Grebbestad under lågsäsong när det inte är så mycket folk där, och förhoppningsvis kunna få med mig många fina bilder där här gången också.

Höstfotografering för bildbyrån

I söndags tog jag med mig Agnes och Nils för att fotografera lite bilder till bildbyrån i det fina höstvädret. Tyvärr är hösten ganska långt gången här uppe i Umeå, så många träd har redan tappat sina löv, men vi hade kul och var riktigt skönt att vara ute. Bilderna kommer så småningom Johner/Scandinav bildbyrå.

host-6.jpg

Reklamuppdrag åt Smedstorp kök

Fotograferat reklambilder åt Smedstorpkök på Hermansons kök här i Umeå. Så här skriver Smedstop själva om sina kök.


UNIKA KÖK

Vi tillverkar inga kök på löpande band! Inga platta paket. Inget gör-det-själv.

Istället utgår vi från dina behov och tar oss tid att ta fram ett kök som är unikt bara för dig. Tillverkat från grunden av utvalda material som håller för många års användande.

Vi handmålar på gammalt vis med en sidenmatt färg som värnar om vår natur. Du kan välja nyans bland alla tusentals färgkoder eller utgå från våra sexton basfärger.

Arbetshöjd kan varieras med olika sockelhöjder. Stommarna är färdigmonterade med djupare väggskåp och stabilare lådskenor som håller för många års användande.

Smedstorp Kök erbjuder ett av den svenska köksmarknadens mest omfattande sortiment.

Trender förändras ständigt – men vi håller fast vid vår långa hantverkstradition och vårt kvalitetstänkande.

Idag lika mycket som för drygt sjuttio år sedan då Smedstorp Snickeri Aktiebolag grundades, den 24 september 1945.”

Läs mer på Smedtorps köks hemsida: https://www.smedstorp.com/

Nya inköp - DJI Osmo Mobile 2 och GoPro Hero 6

Som jag skrev i förra inlägget så kommer jag försöka satsa på video lite mer i år, då jag märker att det finns en rätt stor efterfråga på den här typen av media.

Sen tidigare har jag sålt bilder via olika bildbyråer, men från och med i år så kommer jag även satsa på att ladda upp och sälja video-material genom bildbyrån. Ett verktyg som ofta glöms bort, och som är förvånansvärt kompetent, är video-funktionen i din smartphone. I mitt fall har jag en iPhone 7+ och den filmar i 4k i 30 bilder/s, vilket är motsvarande som många professionella kameror filmar med. Sen har en riktig kamera en massa andra fördelar, som större sensor (renare filer när det är mörkt), utbytbara objektiv osv osv. Men fördelen med mobilen är att du alltid har med dig den, och den är lätt och smidig. Men att få riktigt mjuka åkningar när man går eller åker bil osv är svårt, så därför köpte jag en handhållen gimbal. Här kan ni se DJI officella video för DJI Osmo mobile 2.

Nu har jag bara testat den lite snabbt, men måste säga att jag är otroligt nöjd med den, lätt och smidig att sätta upp och resultatet blir över förväntan. Här kan ni se en kort videosnutt jag spelade in på min dotter jag cyklade och hon sparkade på sin sparkcykel. Har inte redigerat filmen, utan bara klippt ett kort avsnitt från DJI-appen. Nu ser kvaliteten inte den bästa ut just på det här klippet, som sagt det här var bara ett snabbtesta för att se hur själva stabiliseringen fungerade. 

Sen spontanköpte jag en GoPro Hero 6, som jag tänker använda när jag åker skidor och liknande. Har inte hunnit hämta ut den än, och egentligen behöver väl inte en GoPro-kameran någon större presentation då jag tror de flesta vet och har sett material från dessa. Men här kommer alla fall GoPro´s officiella video för Hero 6 som jag köpte.

Nu har DJI även släppt en Gimbal, DJI Ronin S, för DSLR-kameror som ser väldigt intressant ut. Den har dock inte släppts och börjat säljas i Sverige än men jag kommer verkligen kolla närmare på den och eventuellt köpa när den släpps här.

Lite kort vad som händer

Nu har det varit lugnt här ett tag igen, men jag ska försöka bli bättre på att blogga framöver.

Har haft rätt mycket jobb på slutet, allt från bröllop till produktfotografering och filmning med kamera och drönare. Har skickat in den filmen för granskning, vilket jag måste göra för alla filmer jag filmat med drönare till Lantmäteriet, och tydligen är det högtryck där så det tar ännu längre tid än vanligt att få sina filmer granskade. Men förhoppningsvis ska jag kunna visa upp något nästa vecka.

Så förutom att jag har haft mycket jobb, så renoverar jag ett kök, fixar i trädgården, målar osv så försöker jag spendera så mycket tid som möjligt med den här lilla killen som hunnit bli drygt 4 månader!

Ska fortsätta att fota produktbilder åt Fältcom under veckan, ladda upp lite bilder och filmer till bildbyrån och försöka hinna klart så mycket som möjligt med köket under veckan. Sen till helgen är det Röbäcks cupen som min dotters lag är med och arrangerar, som har vuxit till Umeå näst största cup med 64 lag vilket är riktigt roligt. 

Något jag ska försöka satsa på i år är video, men det blir ett separat inlägg om det senare i veckan. Så till dess, ha en härlig vecka!

Fotografering - Euromaster

Här kommer lite bilder från en fotografering jag gjorde åt Euromaster här i Umeå.

Porträttjobb åt Sveriges ingenjörer

För ett tag sedan fotograferade jag studenter åt Sveriges ingenjörer. De hade haft en föreläsning om vikten av att vara aktiv på LinkedIn, och i samband med det erbjöd de gratis fotografering åt studenterna.

Rummet som var bokat till fotograferingen var extremt litet men med rätt stora fönster. Då det inte gick att mörklägga rummet så använde jag fönstret som upplättning och sen använde jag en blixt snett upp till höger med ett rätt stort paraply för att få ett förlåtande ljus men ändå lite riktning på ljuset. Är själv riktigt nöjd med resultatet.