Företagsfotografering i Stockholm

porträtt-fotograf-umeå-11.jpg

För första gången hade jag ett företagsjobb i annan stad, vilket var riktigt roligt och lärorikt. Eftersom jag skulle flyga med utrustningen så krävdes det en hel del planering för att få med mig allt. Min plan var att jag ville få med mig studioblixtarna, kamera och objektiv som handbagage då jag inte ville skicka det som vanligt bagage. Sen tog jag två av studioblixtarna i min F-Stop Tilopa, samt lite kringutrustning som sladdar, ljusmätare, radiosändare till blixtarna osv. Kamera, dator och objektiv fick plats i min axelväska som är en Think Tank Retrospective 30. Stativ, reflexskärmar, softboxar och mitt nya inköp, ett 127 cm extra djup paraply med diffuser tog jag i en väska med rullhjul som egentligen är till för blixtarna och det gick som vanligt bagage. Jag ville ta med mig tre blixtar så någon vecka innan själva fotograferingen var jag i Stockholm där fotograferingen skedde i ett annat ärende, och då hade jag möjlighet att ta med mig en av studioblixtarna och lämna den hos en kompis.

Så här i efterhand hade det räckt med en blixt och mitt paraply, vilket visas sig vara ett riktigt bra inköp, enkelt och snabbt att sätt upp, och gav en riktigt fin ljusbild. Lokalen där jag skulle fota porträtt var rätt stor, men det stod ett konferensbord mitt i rummet som inte gick att flytta på. Så jag valde att göra det så enkelt som möjligt med en blixt snett upp till höger med mitt paraply och diffuserduk, porträtten tog jag sedan sittande där jag fick hjälp av bordet som var vitt för att lätta upp skuggorna underifrån. Använde en vit reflexskärm till vänster för att lätta upp skuggorna, då jag gillar att fota den här typen av porträtt med inte allt för mycket skuggor.

Jag hade fått till uppdrag att fota både porträtt, gruppbilder samt lite miljöbilder. Själva fotograferingen var inga konstigheter, personalen var otroligt trevlig och lätt att jobba med. Här kommer lite bilder från dagen

Ta bort kromatisk aberration

Ni som fotograferar, har säkert stött på ordet kromatisk aberation. Men vad är det, och framför allt hur man får bort det. Det är det jag tänkte tipsa om här.

Kromatisk aberration är ett optiskt fel som ger en färgförskjutning i bilden. Ofta ser man det som en lila skugga vid skarpa kanter, och ofta med en grön skugga på motsatt sida. På bilden nedan ser ni en grön skugga vid på den svarta kanten, som i det här fallet är en dator. Oftast lyckas Lightroom riktigt bra att få bort kromatisk aberration, antingen genom att klicka i rutan Remove Chromatic Aberrtion eller genom att ta pipetten och klicka i området där ni har kromatisk abberation.

Här hittar ni hur ni tar bort det i Lightroom, jag använder mig av Lightroom 5.5 men jag har för mig att det ser likadant ut från version 4 alla fall.

8103267626_3930fca507_b.jpg

Men ibland händer det att LR inte riktigt lyckas ta bort allt, och då brukar jag använda den här metoden i Photoshop. Det finns säkert fler sätt att ta bort kromatisk aberration men det här sättet tycker jag fungerar bra, och går fort att göra.

  1. Från Lightroom, tryck ctrl-e (mac: Command-e) och öppna en kopia i Photoshop.
  2. Duplicera lagret genom att trycka ctrl-j (mac: Command j)
  3. Välj det lager du just skapade och välj Filter > Blur > Gaussian Blur och välj 15px vilket har visat sig fungera bra och klicka Ok
  4. Sen ändrar du blandningsläge, tror jag det blir på svenska eller layger mode på engelska, och ändrar från Normal till Color.
  5. Klart!
8103267998_761a57a72b_z.jpg
8103254485_e2961e6edb_z.jpg

Det som är fördelen att göra det i photoshop, är att du får mer kontroll och kan lägga på en lagermask och måla fram ställena där du har kromatisk abberation så att det inte påverkar hela bilden.