Timelaps - uppsättning av studsmattan

Igår satte jag upp studsmattan, har dragit lite på det då vädret inte har varit det bästa här uppe, men nu såg det ut att bli lite varmare framöver så då var det lika bra att ta tag i det. Som jag skrivit tidigare ska jag försöka fokusera lite mer på video i år, och utforska det mediet lite mer så jag passade även på att göra en kort timelaps av det när jag ändå höll på.

Eventfotografering Umeå

Många företag har olika typer av event under året, det kan vara allt från större galor, invigningar, produktlansering, eller bara en helt vanlig personalfest. Något som verkligen kan höja kvaliteten på evenemanget är att anlita en riktigt fotograf som dokumenterar eventet, för era anställda, kunder, sponsorer och inte minst till era sociala medier. Jag har stor erfarenhet att fotografera större event, så nästa gång ni planerar ert event, ta gärna kontakt med mig så berättar jag mer hur jag kan hjälpa just er!

Nytt inköp - Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art

Så efter en del vånda och funderingar så sålde jag till slut mitt älskade Canon 85/1,2 II, och köpte ett Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art. Än hur mycket jag gillade mitt Canon och dess magiska bakgrundsskärpa så störde jag mig på den långsamma autofokusen och den kraftiga kromatiska abberationen (här kan ni läsa vad det är). Är riktigt nöjd med mina andra Sigma gluggar, har i dagsläget 20mm, 35mm, 50mm och nu 85:an, och ångrar jag mig går det alltid att köpa en ny Canon 85:a.

Tog några snabba testbilder igår, där jag mest ville se skärpan på full öppning, och jag blev inte besviken.

Originalbild

Originalbild

100%-utsnitt

100%-utsnitt

En till testbil

En till testbil

Ska försöka ta mig ut i helgen och fota lite mer med gluggen, så jag får testa hur autofokusen fungerar, speciellt i motljus, men även hur den hanterar kromatisk abberation som sagt var ett stort problem på min Canon 85/1,2.

Alternativ prismodell - Fast pris per bild

Som jag anger på länken Om mig, så använder jag mig av två prismodeller så att det ska bli så bra och smidigt för er som kund.

Dels använder jag mig av en ganska vanlig prismodell där jag tar betalt per timme. Men sen erbjuder jag även Fast pris per bild, alltså ingen timtaxa. Det som menas med detta är att ni inte betalar något för själva fotograferingen, utan jag tar bara betalt för själva leveransen - alltså bara de faktiska bilder ni vill ha. 

Apelögamodellen

Jag läste först om denna prismodell hos en bildbyrå i södra Sverige, Apelöga, därav namnet.

 

Så här går det till rent praktiskt

 1. Du anlitar mig för att fotografera

 2. Jag planerar, riggar och fotograferar, utan att ni förbinder er till något.

 3. Jag gör ett första urval av bilderna som jag skickar till er.

 4. Ni väljer ut de bilder ni vill ha.

 5. Du betalar ett fast pris per bild.

 

Detta ingår

 • Fotografering

 • Planering

 • Eventuell research av location eller modeller

 • Bildurvalsprocess

 • Grundläggande bildbehandling

 • Anpassning för tex webbsida, Instagram eller LinkedIn

 •  Digital leverans

 • Resekostnad inom Umeå kommun

 • Fri användningsrätt till alla bilder du köper.

Eftersom ni bara betalar för de bilder ni vill använda så vill jag ta så många bra bilder som möjligt, bilder som ni verkligen har nytta av i er verksamhet.

 

Prislista

 • Första bilden: 4 000 kr
 • Följande bilder: 500 - 2000 kr /st 

Kostnader kan tillkomma för längre resor, rekvisita och modeller. Priserna variera beroende på uppdragets karaktär.. 

Kontakta mig för en offert!

Toughest Umeå 2017

Fick en förfrågan från Peter Wallenborg från Toughest om jag var intresserad av fotografera Toughest här i Umeå den 16/9, och det var klart jag var! Ett otroligt roligt event, och jag ser grymt i framemot att få fotografera det i år igen! Som ni kanske vet så fotade jag åt dem för två år sen, här kan ni se lite bilder från det året.

Så nu hoppas jag att ni anmäler er så jag får se er där i får, här hittar ni mer information och hur ni gör för att anmäla er: http://www.toughest.se/events/umea/ 

Porträttfotografering HSB

Har tidigare gjort ett redaktionellt uppdrag åt HSB till deras tidning Uppdraget, och nu kontaktade de mig igen för ett porträtt på en av deras experter som de har i sin tidning som svarar på läsarnas frågor.

Jag åkte till HSB här i Umeå och hade turen att få tillgång till ett stort konferensrum som hade högt i tak och gott om plats, vilket inte alltid är fallet när man fotar hos kund. Men det är smidigt för kunden, och de flesta kunder väljer den lösningen nu framför att ta bilder i en studio.

Själva fotografering gick fort då Albin var väldigt lätt att jobba med, och jag fick med mig ett stort urval av bilder som reklambyrån kunde välja bland till tidningen.

Matfotografering - semla

Igår var det fettisdag, ett perfekt tillfälle att få ta en matbild. Förra året fotade jag den här bilden, tagen enbart med hjälp av ljuset från ett fönster och en reflektorskärm.

Men i år ville jag ta en mörkare bild, med en mörk tallrik (helst lite äldre) och en mörk bakgrund. Tyvärr hade jag inte tid att åka runt på Röd korset och liknande för att hitta en äldre tallrik, så det blev en svart tallrik från Expo här i Umeå istället. Hittade även ett mörkt bordsunderlägg som jag använde som underlag. Tanken var att bakgrunden skulle få en lätt upplättning från huvudljuset, som bestod av en 80cm octabox, men då bakgrunden inte var så snygg så skippade jag det och gjorde den nästan svart istället. Till att börja med så använde jag en sunbounce-reflektor, men ville ha lite mer kontrast i bilden så jag tog bort den. Sen kopplade jag upp min 5Ds r mot iPaden med ett Canon E-W1 kort som gör att jag koppla ihop kamera och iPad med wifi, mer om detta vid ett senare inlägg. Så här såg det ut när jag tog bilden:

Sen använde jag iPaden som remote-kontroll och fyrade av kameran med den, samtidigt som jag strösslade florsocker med hjälp av en te-sil. Var inte helt enkelt att få till, men tycker slutresultatet blev helt ok.

Finns en del grejer jag hade velat göra annorlunda. Till att börja med hade jag köpt semlan på Ica, och det är klart en semla från ett bageri ser lite roligare ut. Sen så hade jag önskat en roligare bakgrund, och underlaget var lite för lite så fick gå ganska tajt mot semlan, men tanken från början var att ha lite mer luft runt den. Det hade gått att ordna i photoshop, men det var bara ett kul testprojekt så det fick duga så här. Här har ni slutresultatet:

Redaktionellt uppdrag Budbäraren : EFS

För några månader sedan tog jag bilder åt EFS, som är en missionsrörelse i Svenska Kyrkan, och deras medlemstidning Budbäraren. Personen jag skulle fotografera hade gjort ett volontäruppdrag i Burma som tidningen skulle skriva om.

Jag mötte upp Oskar vid Väven här i Umeå, jag försökte variera bilderna så mycket som möjligt så redaktionen skulle ha ett så stort urval som möjligt.

Läs hela artikeln här

Tyvärr har jag inte sett hur bilderna ser ut i artikeln i själva tidningen, men redaktionen valde till slut de här två bilderna vilket ni kan se i länken ovan.

Min första timelaps

Så då har jag gjort min första timelaps, 193 bilder tagen från balkongen där vi bodde i Bad Gastein. Inte den mest spännande miljön, men molnen gjorde att det blev rätt bra än då. 

Själva konceptet i sig är inte så komplicerat i sig men det är en hel del att tänka på. Sen finns det mycket man kan göra för att göra det lite mer effektfullt, med olika vinklar och glidningar osv. Detta är ett område som jag ska försöka utveckla och göra mer under 2017.

Så har ni funderat på att göra en timelaps för att dokumentera något på ert företag så tveka inte att kontakta mig då jag behöver referenser och kan lämna ett riktigt bra pris för den som bokar först.

Jullov i Österrike

Jag och Maria har pratat om att det hade varit mysigt att fira jul i alperna någon gång, så i år slog vi till och bokade en resa till Bad Gastein i Österrike. Vi funderade på om vi skulle boka en charterresa, men valde till slut att boka vår egen resa och möjligheten att lägga upp semestern som vi själva ville. Från början var planen att spendera hela semestern i Bad Gastein, men efter att vi funderat en del så kom vi fram till att det hade varit trevligt att se lite av Salzburg också och passa på att besöka deras berömda julmarknad. Måste säga att jag gillade Salzburg, mysig stad med mycket historia, gamla fina byggnader och trevliga människor. Skulle gärna besöka staden igen, men har hört mycket gott om Innsbruck också så vi får se vart det bär av nästa gång vi besöker Österrike.

Började dock inte så bra då mina skidor, pjäxor och hjälm inte kom fram till Salzburg. Efter att ha pratat med Austiran Airlines och anmält att mitt bagage saknades så upptäckte jag att min hjälm och pjäxor inte hade fått någon bagage-tag och därför inte gick att hitta. Skidorna dök upp på hotellet i Salzburg dagen efter, men det fanns inget spår av resten av grejerna. Måste dock säga att Austrian Airlines verkligen ansträngde sig för att hitta min försvunna utrustning, och efter några dagar i Bad Gastein så fick jag ett samtal från flygplatsen i Umeå att mina saker fanns där. 

Från Salzburg tog vi tåget till Bad Gastein, vilket är både snabbt och smidigt. Vi kom fram till Bad Gastein på kvällen, från tågstationen tog vi en taxi till lägenheten som vi hade hyrt just utanför centrum. Lägenheten var rymlig, välstädad och hade fin utsikt/balkong över Bad Gastein. 

Snöläget var inte det bästa, så jag fick tyvärr inga mysiga bilder över en snötäckt alpby. Men jag fick alla fall två skiddagar, så helt ok start på säsongen. Resten av tiden tog vi det rätt lugnt, tog promenader i byn, såg serier på rummet och åt ett riktigt klassiskt svenskt julbord komponerat av svenska tv-kocken Fredrik Eriksson på en av resataurangerna till det kända hotellet Salzburger Hof. Så på det stora hela har det varit en riktigt härliga julledighet!

Här kommer lite bilder från resan, många av dem kommer att dyka upp på Folio senare under vintern.