Bröllop Umeå - J & M

Förra helgen fotade jag ett helt fantastiskt bröllop här i Umeå! Vigseln skedde i Stadskyrkan och porträtten tog vi, så som så många gånger förr, vid Brännlands Wärdshus. Jag gillar verkligen att fota där, det går att få så otroligt stor variation på bilderna och ljuset faller ofta fantastiskt fin mellan träden. Avslutade dagen med mingel- och gruppbilder vid Times Kitchen. 

Stort grattis till brudparet, och tack för jag fick vara med på er stora dag!

Bröllop - Viktoria & Erik

För två veckor sen fotade jag bröllop i Vindeln, 5-6 mil utanför Umeå, återigen i regn och med lite för mycket mygg för att det skulle vara behagligt. Men ännu en gång var bröllopsparet supertrevliga och avslappnade så det gjorde mitt jobb som fotograf mycket enklare. Bruden som har en välbesökt inredningsblogg (http://nouw.com/baravickan), hade själv gjort sin vackra brudbukett. Vigseln ägde rum i den otroligt vackra Vindelns kyrka, vilket inte gjorde saken sämre.

Nytt inköp - Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art

Gjorde ett snabbt ovetenskapligt skärpetest på mitt nya inköp, Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art. Som vanligt med Sigmas Art-serier känns objektivet välbyggt och gediget. Första intrycket är att det presterar väldigt bra med tanke på den kraftiga vidvinkeln, och att den så pass ljusstark som den är. Har inte hunnit testa AF:en så mycket än, men första intrycket är att det är helt ok. Inte i klass med Canon´s snabbaste kanske, men fullt tillräckligt för en sån här pass vidvinklig glugg.

Jag kommer självklart att använda den till bröllop, då den passar speciellt inomhus med kraftig vidvinkel och ljusstyrka. Men främst kommer jag använda den till bildbyrå-plåtningar då jag gillar att ha mycket luft i den typen av plåtningar och med trots att det är så pass mycket vidvinkel så kan man isolera objekten alla fall till en viss del genom att det låga f-talet.

Här kommer lite exempelbilder:

Tredjedel

f/1,4

100%

f/4

100%

Mittskärpa

f/1,4

100%

f/4

100%

Hörnskärpa

f/1,4

100%

f/4

100%

Bröllop - H & S

Förra helgen fotade jag bröllop, i ösregn! Men vad gjorde det när man hade dom här två framför kameran, trots regn och blåst så var humöret på topp och vi fick med oss många fina bilder. Tack för att ni gjorde mitt jobb så enkelt, och stort grattis till er!

Ny hemsida

Som några av er kanske redan sett så har jag byggt om min hemsida. Jag använder Squarespace, och då är det förhållandevis enkelt att byta teman, vilket gör att hemsidan får ett annat utseende. Men det blir alltid lite pyssel att byta ut bilder och anpassa utseendet som man själv vill ha det.

När jag ändå höll på, så passade jag på att lägga om strukturen och gör om upplägget en del. Som jag tidigare hade det, så blev det lätt att man bara såg de första bilderna i bildsnurran, och missade resten av bilderna. Med det här upplägget hoppas att det är enklare att få översikt över alla bilder. Har dock valt att ha ganska många bilder i min portfolio, så den kan upplevas lite seg att ladda. Kommer att ha det så här till att börja med, får sen utvärdera och se om jag ska välja något annat upplägg.

 

Rent fotomässigt har jag en del planerade fotograferingar framöver, men det får bli i ett annat inlägger längre fram.

Resa - Monterosa i Italienska alperna

"Du har fått kontorsben som en 40 åring men tror fortfarande att du är grym på att åka skidor...."

Så började utskicket som kom från en gammal kompis som jag gjorde säsong med i slutet av 90-talet i Fernie, Kanada. Vi hade pratat i flera år om att försöka ta oss iväg till alperna, och 2013 blev resan till sist verklighet. Vi blev till slut åtta stycken gamla skidåkarkompisar som åkte till Engelberg i Schweiz och hade fantastiska roligt.

Eftersom vi hade så trevligt, blev det så att några av oss boka året efter det också. Vi blev till sist fyra stycken som tog oss iväg, och denna gång blev det till Andermatt, även det i de Schweiziska alperna. 

Förra året blev det ingenting för min del, då vi åkte till Las Vegas istället. Men i år fyller jag 40 år och kände verkligen att jag måste försöka ta mig iväg i år igen, och nu är allt bokat och klart!

I år blir det till Italienska alperna, där Gressoney tillsammans med Alagna och Champoluc bildar ett massivt skidsystem som kallas Monterosa Ski. Blir en härlig blandning av människor, och i nuläget är vi åtta stycken som bokat resa med varierad skidåkningsbakgrund. Men ser verkligen framemot att få komma till Italienska alperna, äta god mat och förhoppningsvis få grym skidåkning!

Något vi inte varit bortskämda med när vi tidigare åkt är lössnö, så i år hoppas jag att det dumpar riktigt ordentligt innan vi kommer ned :-) 

Självklart kommer kameran med, och kommer förhoppningsvis hem med en massa bilder som jag kan ladda upp till mitt arkiv på Folio.

Här kommer lite bilder från tidigare skidresor.

Nytt inköp - Phottix Strato TTL

Har köpt nya radiosändare till mina studioblixtar Phottix Strato TTL, kan verka som en rätt obetydlig sak vilka radiosändare man använder för att trigga blixtarna. Men i det här fallet gör det otroligt stor skillnad. Tidigare kunde jag använda max 1/160 sek på mina radiosändare, men med mina nya så kan jag välja vilken slutartid jag önskar. Detta medför också att jag fota med kort skärpedjup med mina studioblixtar, vilket gör det otroligt mycket enklare för mig att jobba.

Här kommer en exempelbild som jag tog på mig själv för testa radiosändare.