Publicerade bilder

Något som är kul är att se hur bilderna används hos kund, här kommer lite blandade bilder från både uppdrag och bilder som köpt hos Johnér som jag är ansluten till.

Ny bilder till Johnér bildbyrå

Har varit riktigt dålig på att ladda upp bilder till Johnér bildbyrå på slutet, har haft så mycket annat jobb så har inte riktigt haft tid att ladda upp bilder dit. Men ska försöka lägga lite mer tid nu framöver på det, och här några bilder från förra sommaren i Grebbestad som snart kommer vara online.

Hållbar teknik - Film och foto

Nästan precis ett år sen jag la upp något här, så det är på tiden att jag rycker upp mig och börjar uppdatera bloggen igen.

I slutet av förra året gjorde jag ett film- och fotojobb åt Hållbar teknik här i Umeå som sysslar med att renovera trä-, plast- och linoleumgolv med en helt unik och patenterad golvlack som en producent i Österrike hade tagit fram. Deras koncept gör att avsevärt förlänga livslängden på befintliga golv och på ett hållbart sätt fräscha upp utseendet, vilket ger både lägre CO2-belastning och kostnadsbesparingar för kunden.

Sen är det alltid kul att se hur kunderna använder film och bilderna i ett sammanhang, och här kan ni se några exempel på det.



Nytt jobb för INAB och Dåva Företagspark

Har under hösten och slutet av förra året filmat och fotat nya järvägsterminalen åt INAB och Dåva Företagspark.

Så här skriver INAB själva
Järnvägsterminalen som ansluter till Norrbottniabanan kommer serva Umeå kommuns överiga logistikanläggningar som hamnen och kombiterminalen i centrum samt regionens näringsliv och etableringarna på och runt Dåva Företagspark.

Läs mer

Tveka inte att höra av er om ni behöver hjälp med en film eller intervjuve för att visa en hur ert företag och verksamhet fungerar.

Kontakta mig

Några jobb från förra veckan

Förra veckan slutförde jag produktbilder åt Telia (gamla Fältcom), porträttbilder åt Nordelektro och levererade film och bilder åt 3D Foto i Lycksele, där jag hjälpte honom att filma och fota när delar från ett vindkraftverk från Vattenfall lossades i Holmsund hamn. Har klippt ihop en kort film från det jobbet, och lägger upp lite bilder från de övriga jobben här också.

Ha en riktigt skön sommar!

Vattenfall

Nordelectro

Telia

Nytt porträtt för Svenskt Näringsliv

Förra vecka var det dags igen med en ny medarbetare på Svenskt Näringsliv som skulle fotograferas. Då Svenskt Näringsliv har kontor på flera orter i Sverige, och det är en annan fotograf som fotograferat merparten av dem andra porträtten så fick jag en skiss hur dem ville ha bilderna. Lokalerna här i Umeå var stora, ljusa och fina och lätt att sätta upp utrustningen i.

Tveka inte att höra av er om ni söker fotograf här i Umeå, och Västerbotten.

martina-3.jpg

Nu har jag drönarkortet

Rubriken är inte riktigt sann, för jag tog drönarkortet för en månad sen så har haft det redan ett tag.

Men som jag tidigare skrivit om så gäller det nya regler från 1 januari 2021, och med dem krav att alla som flyger drönare ska registrera sig som operatör och ta ett drönarkort. Det här gäller för hela EU, vilket underlättar för mig som operatör när jag reser och ökar säkerheten rent allmänt.

Självklart har jag alla övriga tillstånd och försäkringar som man behöver för genomföra flygningarna på ett säkert och tryggt sätt. Kontakta gärna mig så kan vi diskutera hur jag kan hjälpa ert företag och verksamhet med flygfoto- och film här i Umeå, Västerbotten.

Porträttfotografering åt Svenskt Näringsliv

Förra veckan fotade jag porträtt åt Svenskt Näringsliv, som så ofta numera så tog jag med mig utrustningen och fotade på plats hos kund. Fördelen med dagens högupplösta kameror är att det går att göra kraftiga beskärningar av bilden och på så sätt större frihet hur bilderna kan användas.

maya-svensktnaringsliv-27.jpg
maya-svensktnaringsliv-27-2.jpg

Behöver ni affärsporträtt eller profilbilder för er företag i Umeå? Antingen utför vi fotograferingen i studio, eller som dem flesta kunder väljer idag att jag kommer ut till ert företag med min mobila studio.

Kontakta mig info@jonasfotograf.se eller ring på 070-360 65 87 för offert.

Produktfotografering åt Telia

Här har det inte hänt mycket på slutet, men ska göra ett försök att bli mer aktiv här.

Fältcom grundades här i Umeå, dem skapar system och appar för den uppkopplade staden, har varit en kund till mig under många år. Tidigare i höst köpte Telia upp Fältcom, och genom det behövde dem nya bilder på deras produkter som jag tidigare tagit åt Fältcom. Produktfotografering är något jag gör till och från åt olika företag, och något jag kommer fördjupa mig ännu mer genom egna projekt här under vintern.

Här kommer bilderna på deras hisstelefon DUO.

Nya drönarregler från 1 januari

Som vissa av er kanske läst eller hört så blir det nya drönarregler från 1 juli i år, och i korthet är det dessa regler som gäller:

Drönare som väger under 250 gram får flygas över utomstående personer som finns i området, men aldrig över folksamlingar. I följ mig-läget får de flygas högst 50 meter i sidled från fjärrpiloten.

Drönare som väger under 500 gram kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A1-drönarkort. De får inte flygas över folksamlingar och får inte flyga över utomstående personer som finns i området.

Drönare som väger under 2 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får flygas på ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Om fjärrpiloten har genomfört godkänd A2-utbildning med tillhörande praktik, får de flygas på ett avstånd på minst 50 meter i sidled från människor.

Drönare som väger under 25 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får enbart flygas med ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden.

Från transportstyrelsens hemsida

Kategori öppen A1/A3

Provet för kategori öppen A1/A3 består av 40 flervalsfrågor. Du behöver ha minst ha 75 procent rätt för att få ut ditt drönarkort. Frågorna på provet är fördelade över följande områden:

  • flygsäkerhet

  • luftrumsrestriktioner

  • luftfartsregleringar

  • begränsningar av människans prestationsförmåga

  • operativa förfaranden

  • allmän kunskap om drönare

  • skydd av personlig integritet och personuppgifter

  • försäkringar

  • luftfartsskydd.

Kategori öppen A2

Om du ska göra provet för kategori öppen A2 ska du genomföra samma teoriprov som för öppen kategorin A1/A3 samt ett teoretiskt tilläggsprov om 30 flervalsfrågor. Du behöver klara minst 75 procent på tilläggsprovet för att få ditt drönarkort.

Frågorna på tilläggsprovet är fördelade över följande områden:

  • meteorologi

  • genomförande av drönarflygningar

  • tekniska och operativa åtgärder för att kompensera riskerna på marken.

Läs mer här: Nya drönarregler från 1 juli

Min plan är att ta A1 och och förmodligen A2, så att jag kan flyga närmare än 150 meter från bebyggelse och människor, men det är fortfarande mycket som är oklart och exakt vad det kommer att kosta.


Så har ni funderat på att anlita en fotograf/filmare för ett drönarjobb, men inte tagit tag i saken än, rekommenderar jag att ni göra det innan 1 jul då det kommer vara betydligt krångligare och färre som kommer kunna utföra de jobben.

Kontakta mig för en offert, eller om det är något ni undrar över.

Här kan ni se lite jobb jag gjort, med bland annat kunder som SJ, HBB Hanseatic Break Bulk GmbH (Tyskland), Wallast, Nordier Property Advisors mfl :

 

Tvåälvsloppet, Vindeln - Granö

Här kommer lite utvalda bilder från tävlingen igår. Stort tack till TTGU som gav mig möjligheten att fotografera tävlingen, och fantastiskt bra gjort av alla löpare som tog sig runt den tuffa banan!

tvaalvsloppet-631.jpg

Tvåälvsloppet

Nu till helgen ska jag fotografera Tvåälsvloppet åt TTGU, löpartävling som går mellan Vindeln och Granö, vilket ska bli superkul! Fotograferade Vårdräparn åt dem i våras, vilket jag ser att jag missat lägga upp här på bloggen.

Hoppas dock på bättre väder än då, även om det blev bra bilder, så är det skönare att jobba i sol än 5 grader, regn och 15 s/m :-)

Från sommarens bilsemester

Som vanligt var planen att åka ned till Grebbestad på semestern och hälsa på våra kompisar där. Men i stället för att kör genom Sverige som vi brukar göra, så åkte vi genom Norge via Åre - Trondheim - Dombås - Trollstigen - Geirangerfjoden - Fjellhammar.

Det är så otroligt vackert i Norge, så här i efterhand så borde vi planerat in lite fler dagar då det blev mycket bilåkande och inte så mycket tid på respektive ställe. Vilket också gjorde att jag inte hade så mycket tid att fotografera som jag önskat, men lite bilder blev det alla fall.

Geirangerfjorden, Norge

Geirangerfjorden, Norge

Drönarjobb åt tyska HBB Hanseatic Break Bulk GmbH

För några veckor sen kontaktade tyska HBB Hanseatic Break Bulk GmbH mig och undrade om jag kunde fota och filma ett stort fartyg från Kina med delar till ett vindkraftverk i Holmsund, Umeå. Planen var att jag skulle fota och filma lördag-söndag, men en annan lossning drog ut på tiden så det blev söndag-måndag istället. Vilket var grymt tur för mig, för på lördagen var det 20 grader kallt, snö och blåst och som hade gjort det väldigt svårt att flyga drönaren i de förhållandena. Även om det var lika kallt på söndag och blåste, så var det sol och en fin dimma som jag senare fick höra kallas sjörök. Även om drönare klagade på att det blåste för mycket och jag skulle ta ned drönaren, vilket jag naturligtvis inte gjorde :-) , så gick flygningen bra och jag fick fantastiskt material från dagen.

Fick även möjlighet att filma och fota från fartyget vilket var en upplevelse i sig själv, fick bland annat träffa kapten, kinesisk lunch med personalen och besöka styrhytten. Dock var kineserna som jobbade på fartyget inte så bra på engelska, så det var lite svårt att veta var det var säkert att gå, ville inte vara i vägen och skada mig.

Satte även upp en GoPro-kamera med en powerbank vid styrhytten som fick stå över dagen, och halva natten (innan batteriet tog slut), och gjorde en timelaps över delar av lossningen.

Kunden ville redigera filmen själv så att det passade in i deras profil, så jag levererade film, timelaps och bilder som de sedan satte ihop till filmen som jag visar här nere.

hbb-48.jpg

Filmen som rederiet klippte ihop av mitt material.

Eventfotografering åt Centerpartiet

I fredags fotograferade jag bilder åt Centerpartiet på deras kommundagar med ca 600 dagar som hölls här i Umeå. Direkt efter Annie Lööfs tal som hon höll för medlemmarna så fick jag leverera bilder som skulle publiceras på Centerpartiets hemsida och sociala medier, för att direkt efter det ta mig upp till rummet där presskonferens hölls för att dokumentera den. Är inte helt van att leverera bilder så snabbt efter en fotografering, men det gick bra och här kan ni se lite bilder från dagen.

eventfotografering-centerparitet-32.jpg

Fotografering - Cura Nord

Precis före jul var jag och fotograferade bilder för superhärliga gänget på Cura Nord, som sitter på Bic Factory här i Umeå.

Så här skriver Cura Nord själv om sitt företag:
Cura Nord är ett Norrländskt konsultföretag med inriktning på socionomer och deras arbetsmarknad. Vi rekryterar socionomkonsulter och presenterar dem för lediga uppdrag inom socialtjänsten som matchar deras kompetens och önskemål. Tillsammans har vi alla förutsättningar att skapa långsiktig förändring och ett bättre liv för människor.

curanord-31-Edit.jpg


Nytt inköp - Mavic 2 Pro

Har sen tidigare en DJI Phantom 4 Pro, är riktigt nöjd med bild- och videokvaliteten på den. Men den är inte så smidig att ta med sig som man kunde önska. Men nu när DJI, släppte nya Mavic 2 Pro så fick jag en smidigare drönare med likvärdig bildkvalitet, vilket är grymt värdefullt då jag kan ta med den enkelt i ryggsäcken när jag åker skidor eller fjällvandrar.

mavic2pro-product_1.jpg


Specifikationer:

  • Hasselblad 1" CMOS Sensor med 20MP

  • 28 mm f/2,8 objektiv (motsvarande 35mm kamera)

  • 14 stegs dynamiskt omfång

  • 10-bit Dlog-M & HLG

  • Hopfällbar

  • 3-axlig bildstabilisering

  • 4K i 30fps 100mbps H.265

  • 1080p i 120fps

  • Sensorer för att undvika objekt finns fram, bak, sidorna, ovan och undertill

  • VPS (Visual Positioning System) för bättre kontroll vid flygning inomhus

  • Kan styras via dina handgester

  • 8GB internt minne

  • Ocusync 2.0

  • 31 minuters flygtid

Dock har jag inte hunnit flyga så mycket som jag hade önskat då, som ni säkert vet, fick ett till barn i början av året och tiden inte riktigt räcker till för allt. Men här kan ni se lite bilder och filmer jag tagit med min Phantom 4 Pro